perjantai 20. elokuuta 2010

Ruuanlaitto

Ruuanlaitto kuuluu olennaisena osana tähän rooliini, joten pitää tässä blogissakin niistä hiukan kertoa, tiedä vaikka joku saisi vinkkejä itselleen. Laitan säännöllisen epäsäännöllisesti blogiin ruokia joita olen edellis päivinä tehnyt ja kaikkia voi muutkin kokeilla, mutta omalla vastuulla. Kerron myös ruokien valmistuksesta ajan suhteen ja miten lapsi niihin reagoi.

Helppo ja aina maistuva on makaroonilaatikko, jonka ohjeen löytää makaroonipussin kyljestä, joten turha tarkemmin kertoa ohjeita sille. Maanantaina tein melkein kyseisellä ohjeella, pienillä lisäyksillä, kuten muutaman porkkanan raastoin jauhelihan sekaan ja suolaa käytin hiukan vähemmän. Tarkoitus vähentää näkyvän suolan käyttöä samoissa ruuissa joita lapsi syö. Makaroonilaatikko kelpasi hyvin tytölle ja vaimolle ja meidän kolmi henkisessä perheessä annoksesta kahden kerran ruuat kerralla. Hiukan aikaa menee jauhelihan ruskitamiseen ja makaroonien keittämiseen, mutta nämä voi tehdä esim. silloin kun lapsi nukkuu ja laittaa vuokaan valmiiksi. Uuni päälle sitten tunti ennen ruokailua.

Tiistaina oli sitten kalan vuoro ja itse pyydettu kuha, jonka vaimo oli valmiiksi fileoinut (ohjeita fileoimiseen löytynee netistä, jos niitä kaipaa). Sitruunamehua ja hiukan suolaa lautaselle, jossa aluksi pyörittelin fileet, sitten uunivuokaan, jonka pohjalle hiukan rasvaa, jottei tartu kiinni. Päälle hiukan sitruunapippuria ja tilliä maun mukaan. (Itselläni oli käytettävissä tuoretta tilliä suoraan pellosta) Kaiken tämän päälle kermaa, niin että kalat peittyy ja uuniin noin puoleksi tunniksi 200 asteeseen. Lisukkeeksi keitin uusia perunoita ja porkkanoita, tosin itselle taas vain pastaa (peruna allergia).
Kuhan tilalla voi käyttää vaikka pakaste seitä tai lohifileitä, joita saa kaupasta. Tällöin ruuan valmistukseen ei mene kauaa, mitä nyt kypsymiseen hiukan. Hyvää oli omasta ja muidenkin mielestä, suosittelen jos mahdollisuus on saada jostain kuhaa, niin ostamaan tai pyytämään itse, oli parempaa kuin ainainen lohi.
Tosin vaimon mielestä parasta oli pannukakku, jonka olin tehnyt. Olen luvannut tehdä aina pannukakun, jos maidot alkaa meneen vanhaksi ja nyt oli sen vuoro. (googlettamalla "maailman paras pannukakku" löytyy ohje)

Kanakeitto tuli tehtyä keskiviikkona, tällä kertaa hunaja marinoiduista kanasuikaleista, yleensä suosin naturellia. No suikaleet ensin pannulla ruskistetaan tai no nehän menee valkoiseksi kypsyessä, siis valkaistaan. Kattilaan vettä tarvittava määrä, hiukan rypsiöljyä, sekaan keittojuures pussi, kasvisliemi kuutio, muutama mustapippuri, yksi kohtuu kokoinen sipuli ja muita mausteita maun mukaan. (suolaa en lisännyt, koska liemikuutiossa sitä on). Jotta itsekin voin syödä tähän ei tullut perunaa, vaan pari desiä makarooneja. Kun kanat kypsytetty nekin sekaan ja kannen alle hiljakseen kiehumaan. Jossain välissä vielä kermaa tai maitoakin hätätapauksessa.Valmistukseen ei kauaa mene ja voi vaikka tunnin hiljaisella teholla muhia. Ei kitissyt lapsi ja kaiken söi.

Eilen oli jo sitten pakasteesta aikaisemmin tehtyjen ruokien vuoro, koska menojen vuoksi ei kerennyt ruokaa valmistamaan. Tämän päivän ruoka vielä arvoitus, pizzaa mietin, mutta vaimo osaa noi leipomishommat huomattavasti paremmin ja hän saa aina tehtyä hyvän pizzapohjan, joten ehkä sen vuoro huomenna.

Nyt ei muuta kuin syömään ja kokkaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti